[O1] OCTAVIA jaką wybrać?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrekosw
    Classic
    S_OCP Member
    • 2008
    • 8

kurcze zawsze tak traktujesz nowych z niechecią? napisałem na górze "witam" a o patronat sie nie upraszałem, trudno nie znając ludzi żebym o to prosił ... Chce skrzyknąć kilkunastu chętnych dlatego do Was zajrzałem, może przypadkiem ktoś akurat chce niedługo zrobić wirusa to go zapiszemy, a mam już sporą grupkę chętnych...
  • Spike
    Drive
    • 2007
    • 55

WITAM i pozdrawiam wszystkich forumowiczów i użytkowników Octavii. Jeste to mój 1 post na tym forum (nie wiem czy w dobrym miejscu ale nie dokońca wiem gdzie to pasuje)
    Jestem posiadaczem Felicii z 1996 roku 1,3 mpi z LPG.

W najbliższym czasie chcę zmienić autko na cos większego i nowszego. Interesuje mnie Octavia już od dłużego czasu. Myślałem że ma być to disel rok ok. 2003 z dobrym wyposażeniem (klima, abs itp..).
    Po przeglądnieciu ofert okazało się że raczej nie będzie mnie stać na TDI z ok 2003 roku są dość drogie powyżej 30.000 PLN, lecz na Benzyke 1,6l 100+ KM już tak.

Co lepiej wybrać? Co tańsze w utrzymanie (ceny częsci)? Czy warto kupować na siłe diselka ale starszego ?

I co myślicie o tych 2 egzemplarza benzynowych, może ktoś zna któreś z tych autek:

1,6l koniec 2003 roku 150 k km :?:

1,6l koniec 2003 roku 150 k km :?:

Pozdrawiam i czekam na wszelkie sugestie
    Jahrem
    :food

Komentarz

• MiKruS
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7976

Witaj na forum.
      Spróbuj poszukac tematow, w ktorych dyskutowalismy na temat zalet i wad diesli vs beznyna.
      Takich tematow jest co najmniej kilka - niektore z nich sa dosc burzliwe, ale generalnie mozna sie wiele dowiedziec.

Moze ktorys z kolegow/kolezanek poda Ci jakis konkretny link.

Wg. mnie najwazniejsze przy samochodzie uzywanym jest to, zeby on byl sprawny i zadbany. Jesli ktos "oszczedzal" na eksploatacji samochodu to wczesniej czy pozniej to wyjdzie.
      Natomiast co do silnika, to najsliniejsza strona Octavii jest wlasnie TDI i nie dzieje sie to przez przypadek...
      Jednak jesli mialbym do wyboru zadbany 1.6 lub watpliwego TDI, to bralbym tego pierwszego...

Tak naprawde to zalezy to od indywidualnych potrzeb i preferencji...
      TDI 205PS

Komentarz

• piotrek_os
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8162
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jak juz kiedyś napisałem na tym forum. Wole swoją skodziane w TDI niż mercedesa c180 co w benzynie miałem. Ja poszukałbym zadbanej w TDI nawet ze dwa lata starszej. Zrobisz jak uważasz. A i jeszcze jedno "gaz to niech sobie bedzie w kuchence gazowej"......... a nie w aucie - takie moje skromne zdanie. No chyba że mało jeździsz to wtedy mozesz brać spokojnie benzynke z dobrym wyposażeniem i na 100% mniejszym przebiegiem - bo diesla trafić z małym przebiegiem to trzeba mieć szczeście....
        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Spike
          Drive
          • 2007
          • 55

Może ktoś oceni te 2 benzynki co wrzuciłem w temat?

BTW.
          Jeżdzę około 1500 - 2000 km miesięcznie głównie na krótkich odcinkach max 20 km :confused
          Jahrem

Komentarz

• daroo
            Rider
            • 2006
            • 315

witam obydwie owszem ladne ze wskazaniem na druga 8) pierwszy problem to homologacja ciezarowa samo zdjecie kratki nie wystarczy trzeba jeszcze zrobic tzw.sciezke zdrowia zeby wrocic do normalnosci homologacja sugeruje wykorzystanie aut w firmach!wiec tak naprawde nie wiadomo co pod skoraa po za tym to jednak benzyniaki oczywiscie to moje priv.zdanie decyzje musisz podjac sam :wink:
            AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Zamieszczone przez daroo
              Homologacja sugeruje wykorzystanie aut w firmach!
              Jak piszesz to pisz x razy dobrze, a nie raz jakos inaczej.

A kratka to nie symbol firmy, tylko symbol idiotyzmow polskich przepisow. Tez mam kratke i nie czuje, zeby auto bylo bardziej zmeczone. A jak przerejestruje to tylko wprane oko zauwazy, ze to byla kiedys ciezarowka :twisted:

Auta trzeba ogladnac i tyle, na odleglosc to mozna jedynie powrozyc
              Spritmonitor.de

Komentarz

• kingor
                Classic
                • 2007
                • 21

Ja przed zakupem autka pojechałem wraz z właścicielem na stację diagnostyczną. Tam dowiesz się wszystkiego, co pod maską piszczy. Warto dać te 50zł za cenne informacje. Polecam takie rozwiązanie!

Komentarz

• Spike
                  Drive
                  • 2007
                  • 55

No bardzo chętnie przejade się na każdą satcję

Ale jest problem bo akurat ta jedna z Octavek jest oddalona od mojego miejsca zamieszkania o 300km a na same badanie to niezbyt oplacalny wyjazd

:confused
                  Jahrem

Komentarz

• Paweł T
                    Elegance
                    • 2006
                    • 784

ta pierwsza to nie elegance lecz ambiente, elegance miało chyba klimatronic i inną tapicerkę, podłokietnik z przodu, druga też ambiente, jednak jak gość pisze że wymieniał rozrząd przy 90kkm w benzynie, gdzie to robi się chyba później, a auto ma 92kkm to mi zajeżdża handlarzem i może cofaniem licznika. Koledzy którzy macie benzynę wolnossącą wypowiedzcie się co do teminu wymiany rozrządu (chyba 180kkm)
                    TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

W serii byla zwykla klima Ale szmatka siedzenia bardziej przypomina Ambiente. Podlokietnika tez nie ma

Silnik 1.6 i te kola 17" :lol: To rakieta bedzie, i to jóżmnie rozbroilo
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• daroo
                        Rider
                        • 2006
                        • 315

Zamieszczone przez Maicroft
                        co masz na mysli :shock: :?:PS piszac o homologacji mialem na mysli mozliwosci zaladunkowe i wyglad .zreszta moja tez byla z kratka i zgadzam sie ze to durne przepisy ale i kilometraz troche jakby za wysoki
                        AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

• misiekwaw
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7715
                          • Ford

Zamieszczone przez daroo
                          co masz na mysli :shock: :?:PS piszac o homologacji mialem na mysli mozliwosci zaladunkowe i wyglad .zreszta moja tez byla z kratka i zgadzam sie ze to durne przepisy ale i kilometraz troche jakby za wysoki
                          o to ze raz piszesz CHomologacji a raz Homologacji
                          Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                          http://www.disi-tune.pl
                          Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                          Był WRX
                          Była Octa

Komentarz

• daroo
                            Rider
                            • 2006
                            • 315

jóżmnie rozbroilo
                            nie czepiajmy sie szczegolow :diabelski_usmiech
                            AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

• yossarianpl
                              Drive
                              • 2006
                              • 42

90 tys to typowo handlarski przebieg. Wiesz jeszcze nie 100 kkm a już na tyle duzo, że jakieś oznaki zużycia mogą być. Jakoś tak się składało, że jak szukałem swojej to na giełdzie wszystkie niezależnie od rocznika miały 90 parę tysięcy. Obie to oczywiście Ambiente na 100% ta zielona nawet nie ma chyba ASR - przynajmniej nie widzę wyłącznika obok ogrzewania szyby.Granatowa trochę mocno wysiedziana nawet jak na 148kkm, zwróć uwagę na lewe skrzydełko od siedzenia kierowcy, prawie wytarte od wsiadania. Moja przy zakupie 138kkm nie miała nawet śladu takiego zużycia. To oczywiście indywidualna sprawa, może ktoś wsiadający do Twojej Octy był wyjątkowo szeroki i dlatego zawadzał tyłeczkiem o skrzydełko ale... Generalnie jednak po stłuczeniu Golfa III z instalacją LPG i z tej perspektywy w życiu już bym do LPG nie wrócił. Miałem identyczną alternatywę jak Ty i wybrałem auto 2 lata starsze w TDI. Święty anielski spokój.Że eksploatacja droższa - bzdura.Tak mówią Ci którzy mają na zbyciu za dużo benzynek i za mało diesli. Miałem LPG 6 lat i nie zliczę i nie spamiętam wszystkich okołogazowych zamieszań i kosztów. W co byś się nie ubierał - powodzenia :wink: .
                              Niegdyś AGR 118@242 Master's "chill out version"

Komentarz

• Spike
                                Drive
                                • 2007
                                • 55

Zamieszczone przez yossarianpl
                                Obie to oczywiście Ambiente na 100% ta zielona nawet nie ma chyba ASR - przynajmniej nie widzę wyłącznika obok ogrzewania szyby.Granatowa trochę mocno wysiedziana nawet jak na 148kkm, zwróć uwagę na lewe skrzydełko od siedzenia kierowcy, prawie wytarte od wsiadania. .
                                Ambiente to jaka różnaca od tych co oni opisują ? Tzn oni opisują wersję elegance-ice :?

Rzeczywiście przy bliższym wglądzie wygląda na dość zniszczone skrzydełko :/

Dziś myślałem czy wybrać jakaś benzynke czy disla nawet pomyślałem że dołoże jakąś kwote i poprostu kupie jakiegoś disla taki sam rocznik. Dużo ludzi w tematach o dislu Octavi I pisało coś o Mondeo zaczołem oglądać i powiem szczerze że mam dylemat.
                                Mondeo wygląda ładniej tzn. nowiej :P No bo poźniej weszlo od OI ceny podobne co myślicie o Mondeo może ktoś jeździł albo ma znajomych co jeżdzą? Droższe w utrzymaniu od Octavki ?

Jestem przywiązany do znaczka Indianina Więc jestem nastawiony raczej na Skodzianke :diabelski_usmiech

BTW. Dokładam kilka OI w dislu co o nich powiecie ?

1 ta blisko mnie chyba podjade obejrzeć

2 ta podpada jak niewiem cena niższa niż na rynku zachodnim :|

3 :confused

4 :confused

5 :confused

6 też z bliska jutro chyba jade obejrzeć

7 j.w
                                Jahrem

Komentarz

• rezon
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 1894
                                  • Volvo
                                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Paweł T
                                  wymieniał rozrząd przy 90kkm w benzynie
                                  u mnie w O1 też ASO to robiło

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Spike, 1 - nawet nie podchodz, to jest jakis syf, choinka i inne gowno. Rocznik 2003 nie mial takiej tapicerki ani deski. Poza tym, nie lubie takiego czegos w srodku.

2. Przebieg spory, ale mozliwe ze uczciwy Mozna pomyslec. Wazne, czy byl zrobiony rozrzad
                                    3. Tez Ambiente, i bledy w opisie :szeroki_usmiech
                                    4. Nie wiem, moze ja za malo waze i lekko kierownice i drazek sciskam, ale watpie, zebym w 60kkm az tak go wyslizgal.
                                    5. Tez fajna, jak 3 poprzednie, mozna ogladnac.
                                    6. Tak samo
                                    7. Jakby to nie bylo na drugim koncu polski, to bym sie przygladnal temu.
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• kingor
                                      Classic
                                      • 2007
                                      • 21

Co do wyślizgania kierownicy i podniszczenia mieszka od lewarka zmiany biegów, to posiadając przez 5 lat Skodę Felicję (praktycznie takie same materiały wewnątrz auta) po 90k km miałem te elementy mocno zużyte. Mieszek praktycznie nadawał się do wymiany. Przebieg lepiej sprawdzić z książką przeglądów. Ja w swojej Octavii dopatrzyłem się kręcenia przebiegu, ale stwierdziłem, że i tak opłaca się furkę zakupić.

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

kingor, Zrobie chyba fote mojej fajery

Jak ksiazke chcesz, kiedy maja byc przeglady, raz do roku, co 2 miesiace - to nie jest wyznacznik, to tylko papier
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• kingor
                                          Classic
                                          • 2007
                                          • 21

Zrobie chyba fote mojej fajery
                                          Uważaj! to forum czasem dzieci czytają

Komentarz

• Spike
                                            Drive
                                            • 2007
                                            • 55

Spike, 1 - nawet nie podchodz, to jest jakis syf, choinka i inne gowno. Rocznik 2003 nie mial takiej tapicerki ani deski. Poza tym, nie lubie takiego czegos w srodku.
                                            Na pewno masz na myśli z katowic ? Czy sprowadzoną ? I co masz na myśli mówiąc o tej choince i desce oraz tapicerce?

Spike 7. Jakby to nie bylo na drugim koncu polski, to bym sie przygladnal temu.
                                            tego nie rozumiem jesteś z bielska a to mysłowice chyba nie drugi koniec Polski ?

Chyba coś pomieszałeś numerki

Może skocze na dniach oglądać te dwie z mysłowic wydają się dość ciekawe szczególenie ta :yay: Mimo 160k km przebiegu. Ale nadal szukam gdyby ktoś znał kogoś kto sprzedaje w podobnej cenie może będzie pewniejsze pochodznie

Pozdro i dziękuję za tyle podpowiedzi.
                                            Jahrem

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Moglo mi sie cos zle zlinkowac Mnie sie otwarlo cos zupelnie innego. :x

A daleko to bylo do takiej sprowadzonej w kuj-pom. I tu mowilem ze daleko. Mnie te linki jakos inaczej sie otwarly
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Bouli
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 739

Maicroft,
                                                2003 mialy takie deski ale w wersji classic (bo sam mam z 2003 ice) i wlasnie dziwilo mnie takie zroznicowanie a co do tapicerki to to przeciez jakies wiesniackie (mam nadzieje ze nikogo nie uraze) pokrowce, tak samo jak na kierowniku. Podpowiem ze mowimy tu o tej czerwonej. Tez bym odradzal bo wersja classic strasznie wali plastikiem i slyszalem opinie ze przez to strasznie skrzypi
                                                Spike, ta sprowadzona wyglada spoko, skorka i inne wypasy... kwestia jak technicznie. Cenowo tez niezle wyglada. Poprawcie mnie jesli sie myle ale takie wersje z 2002 chodza po 30+ wiec w sumie sie oplaca.. chyba
                                                A ta z tym przebiegiem 160k to chyba ciut droga. Ja mam z 2003 (tylko ze 1.6, zprzebiegiem 65k) i w pazdzierniku byla warta 36,500... Ja osobiscie jesli decydowalbym sie na te to nie dalbym wiecej niz 30k ale to moja opinia
                                                Bouli
                                                Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
                                                Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora
                                                Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Ale to jakis dziwny classik. Bo chyba dol deski powinien byc juz nowy. Gora wiem, ze ma bys stara, tylko nie pamietam czy byly TDI w classiku czy tylko benzyny 1.4 i 1.6 oraz SDI
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...